Menjava ministrice Tatjane Bobnar bi bila neutemeljena in nevarna

Izjava za javnost

Menjava ministrice Tatjane Bobnar bi bila neutemeljena in nevarna

Kot predstavniki civilne družbe in širše javnosti z veliko osuplostjo spremljamo dogajanje, ki ga smemo razumeti na način, kakor da predsednik vlade Robert Golob po nekaj mesecih mandata in ravnokar prestani interpelaciji v parlamentu izreka svojevrstno nezaupnico notranji ministrici Tatjani Bobnar.

Težko se je znebiti vtisa, da želi premier ob zavračanju imenovanja Boštjana Lindava na mesto generalnega direktorja policije disciplinirati ministrico, vedno močnejše pa so tudi govorice, da bi jo rad zamenjal. Razloga ne poznamo, beremo zgolj o ugibanjih in tem, da naj bi bil Lindav neprimeren, ker ni dovolj »počistil« s kadri prejšnje Janševe garniture – tako se je pred kamerami izrazil sam. Takšno navodilo zveni silno nenavadno in predstavlja obliko politične intervencije v strokovno delovanje ministrstva in policije, pri čemer omenjena nezaupnica kaže na nevaren vzorec, ki mu je sledila prejšnja avtoritarna Janševa vlada.

Spomniti želimo, da je politični uspeh Golobove vlade v večji meri posledica civilnodružbenega vrenja zoper nedemokratični režim, ki ga je želel vpeljati šef SDS in ga v neki meri tudi je. Med glavnimi žrtvami sta bila prav ministrica in Lindav. Trenutno pa se zdi, da bi nekdo rad s civilno družbo instrumentalizirano manipuliral in se ob tem sklicuje na »revanšistične« potrebe. Čudimo se predsedniku vlade in njegovim prišepetovalcem, ki želijo nespametno kadrovati v resorju, znotraj katerega zaenkrat niso pokazali na nobene nepravilnosti; zadrževanje imenovanja generalnega direktorja policije za nameček spominja na Janševo zavlačevanje z imenovanjem tako imenovanih evropskih tožilcev iz Slovenije.

Najslabše, kar bi se lahko zgodilo, bi bilo, če bi Golob začel posnemati svojega predhodnika tam, kjer je to najmanj potrebno, pri čemer ni jasno, kakšno usodno napako naj bi ministrica zagrešila. Če si je ravnanje pustil slepo svetovati, bi nas moralo dodatno skrbeti, zdaj in za vse prihodnje primere. Ob tem bi se res moral zavedati, da on ni Janša in nima vernikov, ki mu bodo molče sledili in ga podprli. Če bo presojal ali celo odstavljal ljudi po političnem ključu, ne bo nič boljši od predhodnika.

Podpisani po abecedi:

dr. Rado Bohinc

dr. Lucija Čok

dr. Božidar Flajšman

dr. Spomenka Hribar

Polona Jamnik

dr. Dušan Keber

dr. Vlado Miheljak

dr. Vesna Mikolič

Vinko Möderndorfer

dr. Boris A. Novak

dr. Jože Pirjevec

dr. Danijel Rebolj

dr. Božo Repe

dr. Rado Riha

dr. Rudi Rizman

dr. Blaž Rozman

dr. Mitja Sardoč

dr. Božidar Slapšak

dr. Svetlana Slapšak

dr. Slavko Splichal

dr. Ivan Svetlik

dr. Darko Štrajn

dr. Niko Toš

dr. Boris Vezjak 

Ljubljana, 5. december 2022

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s