Svetlana Slapšak: Zahvala za članstvo v PEN Centru BiH in stališče o Janezu Janšu o Srebrenici

Poštovane prijateljice i prijatelji, P.E.N. Centar BiH, 

duboko sam dirnuta i počastvovana vašom odlukom da me izaberete za počasnu članicu P.E.N. Centra BiH. Teško mogu da zamislim veće priznanje od toga u ovom delu sveta, i za sebe, utoliko više što sam se u tome našla sa Dubravkom Ugrešić. Hvala vam! 

Vaše pismo je došlo u vreme kada obeležavamo godišnjicu – ovoga puta četvrt veka – i sećamo se Srebrenice, još daleko od svih izvedenih obreda, ispunjene pravičnosti i pomirenosti duša. Upravo u to vreme potresao nas je divljački, nesuvisli, bezočni ispad predsednika slovenačke vlade Janeza Janše, koji je sebi dozvolio da poveže srebreničke žrtve i svoj patološki antikomunizam i da na tom primeru promoviše vulgarni istorijski revizionizam, kojim se služi u svojoj lokalnoj politici. Ovakvo vređanje svih građana BiH i svih građana Slovenije došlo je u trenutku kad se svim silama borimo da nedostojnu vlast ubedimo da ode, da nam ne bi nanosila sramotu izvan države i unutarnju destrukciju državnosti. Zato osećam potrebu da se u ime mnogih članica i članova slovenačkog P.E.N.-a i hiljada građanki i građana koji protestuju protiv sadašnje vlade, i u svoje ime, izvinim za nepodnošljivu uvredu koju je naneo predsednik vlade Slovenije Janez Janša. 

U ime saradnje i ljubavi koje nas povezuju, radimo i mislimo i dalje u okvirima humanosti, poštovanja znanja i negovanja etičkih načela. 

Sa zahvalnošću, 

Svetlana Slapsak

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s