Obvestilo o sojenju v tožbi SDS proti ddr. Rudiju Rizmanu

Na sodišču v Kamniku bo ta petek, 21. maja 2021, po več odpovedih s strani tožitelja, v sobi številka ena potekala druga obravnava v zvezi s tožbo SDS proti zasl. prof. ddr. Rudiju Rizmanu.

Tožba se nanaša na izjavo zadnjega v oddaji Odmevi lanskega februarja, v kateri je toženi omenjeni stranki oziroma njenemu voditelju očital financiranje te stranke iz tujine, zagovarjanje avtoritarnih idej in politično retoriko ksenofobije, politiko izključevanja ter rušenje pravne države. 

Rizman je bil na oddajo povabljen z namenom, da predstavi Izjavo »Obvarujmo občutljivo slovensko demokracijo pred avtoritarno oblastjo«, pod katero se je podpisalo 150 uglednih akademskih osebnosti, pozneje pa še 12.000 drugih podpisnic in podpisnikov, v kateri so bila podana inkriminirana stališča.

Tako kot prvič, ko se tožitelj ni udeležil obravnave, je sodišče nanjo tudi tokrat povabilo predsednika stranke Janeza Janšo in Rudija Rizmana, poleg njiju kot priči pa novinarja Mladine Boruta Mekino in Primoža Cirmana iz spletnega portala necenzurirano.si. Sojenje vzbuja pozornost tudi tujih novinarjev in akademskih krogov.

Več o dogajanju in odzivu Foruma za demokracijo, ki sojenje razume kot obliko grobega pritiska na kritične intelektualce, preberite spodaj.

Obvestilo o sodnem postopku proti ddr. Rudiju Rizmanu in stališče Foruma za demokracijo: »Ne bomo se uklonili ob pregonu kritičnih!«

Protest zoper sojenje ddr. Rudiju Rizmanu

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s