Obvestilo o sodnem postopku proti ddr. Rudiju Rizmanu in stališče Foruma za demokracijo: »Ne bomo se uklonili ob pregonu kritičnih!«

Javnost obveščamo, da je stekel sodni postopek proti našemu spoštovanemu kolegu ddr. Rudiju Rizmanu: preganja ga vladajoča stranka SDS zaradi njegove kritičnosti, ker je skupaj s 150 akademskimi podpisnicami in podpisniki bil prvopodpisani pod pismo »Obvarujmo občutljivo slovensko demokracijo pred avtoritarno oblastjo!«, ker je v tej vlogi nastopil v oddaji Odmevi in sredi februarja 2020 javno povedal tisto, kar misli večina: da si slovenska demokracija ne more in ne sme privoščiti nove avtoritarnosti, orbanizacije in nacionalističnega populizma, med drugim pa tudi financiranja strank iz tujih virov in zastrupljanja s politično propagando medijev.

Takrat smo medije o nameri SDS že poskušali obvestiti in danes še bolj ogorčeno ugotavljamo, da so številni kritični intelektualci zaradi tega pisma in drugih stališč doživeli plaz skrbno načrtovanih osebnih diskreditacij, nizkotnih žalitev, laži, poniževanj in manipulacij. Čeprav ne moremo reči, da jih nismo pričakovali, so te na najbolj brutalen in primitiven način pokazale, kako prav smo imeli v svojih ugotovitvah, da bomo v Sloveniji zabredli v globoko politično enoumje, podprto s pomočjo njegovih medijskih trobil in propagandne mašinerije, ki brez zadržkov kompromitira svoje nasprotnike.

Janez Janša in njegova stranka sta že v februarju javno objavila grožnjo Odvetniške družbe Matoz kot pravne predstavnice stranke SDS, da bosta zaradi njegovih besed sodno preganjala kolego Rizmana, ki je v oddaji Odmevi dejal, da je srhljivo, da se neka stranka financira iz tujine. Stranka SDS trdi, da gre za dejstvo, katerega resničnost bi moral toženec dokazati, in ne sprejema tega, da gre za izražanje mnenja, ki pa ga ni mogoče niti dopustno podvreči testu resničnosti, saj je v demokracijah dopustno, da imajo ljudje različna mnenja, ki jih lahko tudi javno izrazijo brez strahu pred preganjanjem. Slovenski mediji so velikokrat poročali o tem, kako se financirajo strankarski mediji SDS, da se financirajo iz Madžarske, razen tega so pisali tudi o tem, da Nacionalni preiskovalni urad (NPU) vodi predkazenski postopek v zvezi s financiranjem medijev, povezanih s stranko SDS, kar je za RTV Slovenija potrdila policija. Jasno pa je, da financiranje strankarskega medija posredno pomeni financiranje stranke.

Zdaj javnost obveščamo, da je za petek, 13. novembra ob 9.30, soba 1, sklicana obravnava na sodišče v Kamniku. Ob tem v Forumu za demokracijo ponavljamo, da zavračamo antidemokratično zastraševanje drugače mislečih, da se bomo še naprej borili za to, da smemo biti kritični do avtoritarnih režimov in svarili pred njimi, da nas grožnje s sodnimi postopki ne bodo ustavile in zato stojimo ob svojem kolegu. Le skupna pozornost, tudi splošne javnosti in tudi medijev, bo tista, ki nas bo pripeljala nazaj v stanje demokracije, pred čigar izgubo smo posvarili že pred začetkom Janševega mandata.

Forum za demokracijo:

dr. Božidar Flajšman

dr. Spomenka Hribar 

dr. Dušan Keber

dr. Vlado Miheljak

Vinko Möderndorfer 

dr. Boris A. Novak

dr. Božo Repe

dr. Rado Riha

dr. Rudi Rizman

dr. Mitja Sardoč

dr. Božidar Slapšak

dr. Svetlana Slapšak

dr. Darko Štrajn

dr. Niko Toš

dr. Boris Vezjak

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s