O izgubi časti in odgovornosti vodstva javne RTVS

Zavezništvo za demokratično in pravično Slovenijo/Forum za demokracijo/Alternativna akademija/Gibanje za družbeno odgovornost

O IZGUBI ČASTI IN ODGOVORNOSTI VODSTVA JAVNE RTV

(Na rob odstopa direktorja narodnega muzeja)

Direktor Narodnega muzeja Slovenije Pavel Car je s svojim odstopom pokazal, da ni povsem brez časti. Pustimo ob strani, kako je sploh prišel na ta položaj. Ko je spoznal, da je kot direktor muzeja odgovoren za napako, zaradi katere se je zamajal ugled največje muzejske ustanove pri nas, je podal svoj odstop. Kot je dejal, je bil pri pripravi razstave »Popotovanja. Umetniška zbirka družine Boljkovac«, ki so jo strokovnjaki brez izjeme ocenili za skupek sicer morda atraktivnih ponaredkov, naiven in je zaupal napačni osebi, a da bi ohranil ugled muzeja in njegovih odličnih strokovnjakov, je s položaja direktorja Narodnega muzeja Slovenija nepreklicno odstopil.

Primerjava s proslulim mega projektom Panorama RTV Slovenija se ponuja sama po sebi, le da je pri Panorami v igri bistveno več denarja, politično motiviranih zaposlitev in razprodaje ugleda. Po slabo, pristransko in neprofesionalno izpeljanem volilnem projektu in ukinitvi paradnih oddaj, kot so (bili) Studio City, Globus, Točka preloma, Politično in Odkrito, je vodstvo (R)TV Slovenija Panoramo mesece napovedovalo kot vrhunec objektivnega, poglobljenega in kritičnega novinarstva in z njim utemeljevalo kadrovsko izčrpavanje Dnevnika in Odmevov. Po pričakovanjih se je drag in dolgo pripravljan projekt Panorama izkazal za beden ponaredek programov komercialnih televizij, ki ne dosega programskih standardov javne radiotelevizije in ima po podatkih Večera komaj enoodstotno gledanost. Za to šlamastiko je ne le objektivno, ampak tudi neposredno kot vršilec dolžnosti direktorja televizije odgovoren generalni direktor RTV Slovenija, skupaj z njim pa tudi urednica informativnega programa in predsednik programskega sveta RTV Slovenija.

Če bi imeli ti ljudje vsaj trohico časti in odgovornosti in bi jim bilo mar za ugled RTV Slovenija, bi sledili zgledu Pavla Carja in nepreklicno odstopili.

Ljubljana, 13. 6. 2022

Za koordinacijo zavezništva:

Rado Bohinc

Lucija Čok

Božidar Flajšman

Spomenka Hribar

Polona Jamnik

Dušan Keber

Bogomir Kovač

Jože Mencinger

Vlado Miheljak

Vesna Mikolič

Vinko Möderndorfer

Boris A. Novak

Stanislav Pejovnik

Emil Milan Pintar

Jože Pirjevec

Danijel Rebolj

Božo Repe

Rado Riha

Rudi Rizman

Blaž Rozman

Božidar Slapšak

Svetlana Slapšak

Boris Sket

Slavko Splichal

Ivan Svetlik

Darko Štrajn

Niko Toš

Vito Turk

Boris Vezjak

Tomaž Wraber

Leave a comment